Historien om Sølv
Sølvets historie kan spores over 5000 år tilbake i tid, men det var først på 2000 – tallet f.kr. at forarbeidet sølv i moderne forstand så dagens lys. De tidligst smidde sølvgjenstandene som er funnet stammer fra Hellas og vest Asia.
Folk over hele verden har i flere generasjoner benyttet sølv til mynter og smykker. I middelalderen var det stor etterspørsel etter altersølv. Senere blir sølvet brukt til ornamentikke utsmykninger, broderier, speil, deler i musikkinstrumenter og korpusarbeider.
I de gamle alkymistiske tradisjonene blir sølvet knyttet til månen. I vestlig overtro har sølv tradisjonelt blitt sett på som et middel mot onde ånder og overnaturlige vesener.
Norge har et spesielt forhold til sølv – og spesielt sølvbestikk. I skuffer og skap skal det norske folk ha sølv for til sammen 50 milliarder kroner. Første funn i Norge var på Kongsberg i 1623. I 1624 ble Kongsberg sølvverk opprettet som var i drift frem til 1958. Det ble utvunnet til sammen ca. 1350 tonn rent sølv på Kongsberg sølvverk.
Legering/ Stempling
Fordi sølvet er et bløtt metall må det blandes – eller legeres med andre metaller når det skal benyttes i smykker, bestikk eller korpus. I Norge er det vaneligst å bruke 830 og 925, men fra 1.1.11 ble det også tillatt med 800 og 999.
830 blir mest brukt til bestikk og korpus fordi legeringen er hardere. Det betyr at det er 830/1000 sølv og 170/1000 kobber. 925 (sterling) brukes i bla. Smykker og emaljeprodukter.
Forekomst og utvinning
Sølv finnes ofte i naturen i form av sølvsulfid. Verdensproduksjonen av sølv er ca. 7600 tonn i året. Sølv har også høy gjenvinningsgrad. Hovedforekomster i verden: Mexico, tidl. Sovjetunionen, Peru, Canada, USA, Sør – Amerika, Polene, Sør – Afrika og Australia.
Stell av sølv
Sølv anløper fort, og bør derfor pusses med jevne mellomrom.
På lett anløpne gjenstander kan man bruke en spesialklut som er innsatt med antianløpningsstoffer.
Sølv som er sterkere anløpt bør pusses med krem som påføres med svamp og skyldes i varmt vann. Dette middelet etterlater en hinne som beskytter sølvtøyet.
Dersom det er kommet flekker på sølvet, kan grunnen være visse matvarer som majones, egg, salt, visse frukter eller grønnsaker. Slike flekker kan du fjerne ved å legge noe av sølvet i sterk sodaoppløsning med noen biter aluminiumsfolie i 2-3 minutter. Etterpå må sølvet skylles og tørkes godt.
Oppbevaring
Sølvet må oppbevares tørt. Det beste er poser av stoff, men syrefrie plastposer er også bra. Avispapir og visse andre pakkematerialer må ikke benyttes, da de inneholder svovel som vil skade sølvet. Gummistrikker må heller aldri brukes verken direkte på sølvtøyet eller rundt plastposer.
Årsaken er at gummistrikkene etterlater seg merker som er vanskelig å fjerne. Hovedreglen for behandling av sølv er at det skal slippes minst mulig luft til.
Bruksområder
Smykker, Bestikk/ korpus, Fotoproduksjon, Mynter, Elektronikk, Medisinske preparater.